Het einde is nabij

Samen met Adriaan Van Aken (van onze vrienden van Het Nieuwstedelijk) brengt Johan Petit een ‘geanimeerde’ lezing over het begrip melancholie.

Lees meer

Samen met Adriaan Van Aken (van onze vrienden van Het Nieuwstedelijk) brengt Johan Petit een ‘geanimeerde’ lezing over het begrip melancholie. Melancholie wordt vaak gezien als een toestand van ellende en verslagenheid. Adriaan en Johan echter geloven dat het ook een waarachtige, productieve kracht kan zijn. 

Het einde is nabij, naar een oud en vergeten Gorki-lied, is naast een ode aan zanger Luc De Vos een verrassend toegankelijke lezing waar aan de hand van filmkes, powerpoints, liedjes en vertelsels het begrip melancholie definitief van uitzicht en karakter zal veranderen. 

Vanaf januari ’17 op tournee langsheen de Vlaamse CC’s. 
Johan Petit / Adriaan Van Aken / Het Nieuwstedelijk / MartHa!tentatief

speellijst

Pers 

'In Brugge is het leven zuur. De mensen zijn arm en de drank zo duur. Je hoort alleen platen van Elisa Waut. De kolen zijn nat en de nacht is koud.'
Het einde is nabij is een prachtig lied van wijlen Luc De Vos. Het einde is nabij is ook een lezing van Adriaan Van Aken en Johan Petit, of een coproductie van Het nieuwstedelijk & MartHa!tentatief. Een geanimeerde lezing, zeggen de makers zelf, over de productieve kracht van melancholie. Voorzien van PowerPoint-slides, popmuziek en allerhande vertelsels. Van Aken en Petit maakten de voorstelling als onderdeel van het artistieke onderzoeksproject 'De kunst van het gemis', dat de grens tussen kunst en wetenschap opzoekt. Drie jaar lang gingen de heren op zoek naar een actuele en vooral positieve benadering van het concept 'melancholie'. Want dat klinkt bijwijlen erg negatief. Zo is het ook bedoeld. Melancholie stamt van het Griekse woord 'melankholia', wat 'zwarte gal' betekent. Maar Het einde is nabij probeert dus niet zwartgallig te zijn. Daarnaast kadert de voorstelling ook in het Leuvense stadsfestival 500 jaar Utopia. 

Afbeeldingen 
Facebook icon
Twitter icon
terug naar boven