Op verlof in een plastieken zakske

Klein Jowanneke
Klein Jowanneke
25 januari 2006

Op verlof in een plastieken zakske

In het midden van de winter ging Klein Jowanneke op verlof. Hij stapte zijn huis uit en trok de stad in. Soms sloeg hij een straat in, soms liep hij rechtdoor. Hij passeerde een fritkot op een plein en nen bloemenwinkel met dezelfde naam als die straat waarin dat die bloemenwinkel was.

Hij liep over den Boulevard in de richting van het park. Neffen het voetpad lag een wit plastieken zakske. Eentje van de GB, of van de Carrefoer of van de Spar, in alle geval zo’n goeikoop ritselend plastieken zakske dat scheurt als ge er meer dan één fles water van anderhalve liter in steekt.

Hij kroop in dat wit zakske en nestelde zijn eigen in een hoekske. Niemand had gezien dat hij er was ingekropen. Hij zat daar rustig op zijn gemakske en hij neuriede een lieke van de Flying Pickets, maar hij kende de woorden niet. Toen hij aan het refrein kwam, begon dat zakske te fritselen en te ritselen. Het gritselde en dritselde.

Klein Jowanneke probeerde rustig te blijven. Hij neuriede nog een lieke, eentje van A-HA, hij doecht aan ne Franse boek in een Nederlandse vertaling die hij juist gelezen had en begon toen zelfs hardop te zingen, 'First love, first time, oh what feeling is this, electricity flows, with the very first kiss...' Daarna dacht hij na over Michel Verschueren en Jean Marie Dedecker. Hij vroeg zijn eigen af ofdat die mekaar gekend hadden toen die klein waren. 'Zouen die ooit niet  met mekaar gevochten hebben ?' En zo dwaalden zijn gedachten door de politiek.

Hij had met Nieuwjaar met zijne Neef geklapt die op het kabinet van Geert Bourgeois werkt. En die had verteld dat Geert Bourgeois, met dat interview met Laura Liynn op de radio, een statement had willen maken. En dat hij door dat statement ook in de Laatste Show was geweest, en dat hij in alle gazetten had gestaan. En datdat goed was, want datdat belangrijk is om als minister in de gazetten staan.

Toen vroeg Klein Jowanneke zijn eigen af ofdat Geert Bourgeois Laura Lynn misschien alleen maar geïnterviewd had om in de Laatste Show en in de gazetten te staan. Maar direct verwierp hij die gedachte.

Geert Bourgeois, met zijn hemmeke dat altijd tot boven is toegeknoopt en met zijnen das die altijd door zijn vrouw gestreken is ? Geert Bourgeois die nooit niet roept, die altijd vriendelijk blijft, zelfs als ge met nen hamer zijn tenen aan het platkloppen zijt ? Geert Bourgeois, die volgens Klein Jowanneke nog nooit in zijn leven ne prot heeft gelaten, zelfs geen kleintje terwijl dat hij op de wc zat ? Die Geer Bourgeois ? Die doet zoiets niet. Dat weet Klein Jowanneke zeker. Die Geert Bourgeois, die is echt fan van Laura Lynn.

Na al die gedachten kwam Klein Jowanneke aan. Hij stapte uit. Hij bevond zich in India. Ergens in de bergen, op tweeduizend meter hoogte. Er vlogen honderden Glansfazanten in het rond en de zon spetterde uiteen op hun pluimen. Het rook er naar bloemen waarvan hij de naam niet kende en kleine minikabouters kittelden aan zijn tenen. Hij zette zijn eigen tegen nen boom en doecht aan thuis, waardat de winter volop bezig was.

Facebook icon
Twitter icon
terug naar boven