Beau Geste

Samen met FroeFroe maakten we een jongensdroom van Johan Petit. Een bewerking van de lijvige roman van P.C. Wren tot een soort theater-stripverhaal, een overdreven avontuurlijk heldenverhaal over eer en trouw.

Lees meer

Percival Christopher Wren schreef 'Beau Geste' in het jaar 1924, een tijd waarin begrippen als eer en lotsverbondenheid nog zonder ironie in de mond genomen werden. 'Beau Geste' is dan ook in de eerste plaats een verhaal over moed en zelfopoffering, eer en trouw. En in de tweede plaats een verhaal over de gekmakende hitte en de allesoverheersende eenzaamheid van een leven in de woestijn.

Johan Petit bewerkte het boek en maakte er samen met de mannen van Theater Froefroe een toneelversie van. Het resultaat was een ouderwets spektakelstuk in vier bedrijven, twintig personages die allemaal door Sofie Decleir van Theater Zuidpool en Johan werden gespeeld. Dolefante, het huisorkest van het MartHa!tentatief (Jonas Van Den Bossche, Bart Voet, Benjamin Boutreur en Stoffel Verlackt) zorgden voor een adembenemdende soundtrack.

Sergeant :
alle goeie legionnairs worden van tijd tot tijd eens goed gaga en dan zijn ze in staat om één van drie verschrikkelijke dingen te doen. Un: uw eigen zelfmoorden, deux: iemand anders vermoorden, en trois: ne sergeant tegenspreken.

Wij noemen dat ‘Le Cafard’: 'de kever'. Die zit in uwe kop. En hoe harder de zon op uwen bol schijnt, hoe harder uw leven hier, hoe groter de verveling, hoe verder het marcheren, hoe minder water, des te rapper kruipt dat die kever in uwe kop rondkruipt.

sergeant. Dat is bangelijk...

'Beau Geste' was een coproductie met van Theater Froefroe en Theater Zuidpool.

speellijst

'Beau Geste' speelde 20 voorstellingen gedurende de maanden juli en augustus 2006 in het kader van de Zomer van Antwerpen in een verlaten loods in Antwerpen Noord, naast het Sportpaleis.

Pers 

'Zo groot het zandlandschap, zo uitvoerig en breed het verhaal en het spel zijn, zo compact zijn de taferelen met de poppen, waarmee met weinig woorden heel veel gezegd wordt. Het aandeel van Froe Froe bewijst dat poppen niet alleen in kindertheater, maar ook in het volwassentheater voor een noodzakelijke meerwaarde en rake theatraliteit kunnen zorgen.' — Tuur Devens, Theatermaggezien

Credits 

Tekst: Johan Petit naar P.C. Wren
Regie: Johan Petit, Bart Van Nuffelen en Marc Maillard
Spel: Johan Petit en Sofie Decleir
Poppencreatie en/of -spel: Patrick Maillard, Gerdy Swennen
Kostuum: Tom Clement, Lisette De Vos, Heidelinde Vereecke, Yana Belis
Affichebeeld: Tom Clement
Licht en geluid: Tim Clement
Decor: Sven Roofthooft
Muziekcreatie en live uitvoering: Bart Voet, Benjamin Boutreur, Stoffel Verlackt, Jonas Van Den Bossche (aka Dolefante)

Afbeeldingen 
Video 
Facebook icon
Twitter icon
terug naar boven