Dinska Bronska

Een danssolo, een levend geworden animatiefilm en een groots verhaal over emigratie vroeger en nu – en dat alles in één toneelstuk. (theaterfestival 2014)

Lees meer

Dinska Bronska is sinds twee jaar, twee maanden en twee dagen HIER. Ze komt van DAAR, heel ver. DAAR is ze geboren, is ze groot geworden, is ze op een dag vertrokken. Het werd een ongelooflijke reis van DAAR naar HIER, een reis van vroeger naar nu, een reis doorheen de geschiedenis. En nu kent ze genoeg woorden om alles te vertellen. Het hele verhaal, haar verhaal, het verhaal van Dinska Bronska.

'Dinska Bronska' vertelt het verhaal van heel veel kinderen. Vroeger en nu. Het verhaal van hoe landverhuizers honderd jaar geleden met de Red Star Line van hier naar Amerika vertrokken. Het verhaal van hoe mensen van over heel de wereld vandaag hier hun geluk komen zoeken.   

Boris Sverlow maakt de wereld van Dinska Bronska levend in de vorm van een prachtige animatiefilm, de hoofdrol wordt gedanst door de wonderlijke Anastassya Savitsky (of Julie Querre) in een wervelende choreografie van Kiki Vervloessem op muziek van Milan Warmoeskerken. Het verhaal wordt verteld door Arevik Akopian, een 12-jarig meisje dat in Armenië werd geboren. Bart Van Nuffelen (tekst en regie), Tim Clement (montage) & het gehele MartHa!tentatief zijn de trotse gastheren van al dat schoon volk, in samenwerking met het Red Star Line Museum en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

De tekst van ‘Dinska Bronska’ werd geschreven op basis van unieke historische getuigenissen van emigrerende kinderen (Ellis Island Museum, vroeger) en interviews met 40 kinderen in OKAN-klasjes (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers, nu).

Dinska Bronska werd in 2014 geselecteerd (door de Kinderjury) voor het Theaterfestival.

speellijst

Dinska Bronska ging in oktober 2013 in première, speelde een lange reeks voorstellingen (zowel voor scholen als families) in dat seizoen. Werd vervolgens geselecteerd voor het Theaterfestival (door de Kinderjury) en vervolgt de daaropvolgende seizoenen lange tournees doorheel heel Vlaanderen. .

Pers 

'Regisseur Bart Van Nuffelen puurt schijnbare verschillen zo mooi uit dat het gelijkenissen blijken. Verleden en heden, Vlaams erfgoed en 'vreemde cultuur': diep gekoesterde tegenpolen worden gewoon een dubbele laag van een en dezelfde realiteit' — Wouter Hillaert, De Standaard

"Als een mooi voorbeeld van een meer dan geslaagde productie waarin tekst, dans en projectie tot een geheel geïntegreerd worden, vermelden we Dinska Bronska van het MartHa!tentatief. Dat is geen dansgezelschap en ook geen kindertheater, maar een geëngageerd en speels Antwerps gezelschap, dat regelmatig voor kinderen een productie uitbrengt. Dinska Bronska is een aangrijpende dansvoorstelling met één danseres, die in een organische symbiose van tekst, beeld, animatie en dans haar verhaal houdt over het lot van kinderen die vanuit de vreemde ergens gedropt worden."  - Tuur Devens, Courant

 

Credits 

Tekst & regie: Bart Van Nuffelen 
Animatie en beeldregie: Boris Sverlow
Choreografie: Kiki Vervloessem, Anastassya Savitsky 
Dans: Anastassya Savitsky (of Julie Querre)
Vertelling: Arevik Akopian
Soundscape: Tim Clement
Muziek: Milan Warmoeskerken
Research: Caroline Rochlitz
Decor: Sven Roofthooft
Kostuum: Tom Clement
Productie: Eveline Cornillie, Margot De Ley en Els Kortleven
Zakelijke leiding: Anja Benker
Eindregie: Johan Petit en Tim Clement
Dramaturgie: Ilse Daems
Illustratie: Inge Bogaerts
3D modeling: Jasper Janssens
Compositing: Julio Lopes
Fotografie: Lot Doms
Model: Vanessa Broes
Kepieman: Tom Muyllaert, Begir Memeti

Afbeeldingen 
Video 
Facebook icon
Twitter icon
terug naar boven