Revuelezing De Ontembare Stad

Een theatrale spreekbeurt over 'De Revue van het Ontembare Leven': twee jaar ononderbroken toneel in en over de stad aan het begin van de 21e eeuw Het werd een wervelende spreekbeurt vol beelden, filmkes en geluidsopnames.

Lees meer

Met de grappigste en meest sprekende toneelfragmenten uit 'de revuestukken'.  En met een verhaal over een ontembare stad die telkens ge denkt ze te begrijpen ondertussen alweer helemaal veranderd is. Het MartHa!tentatief maakte met de toneelreeks 'Revue van het Ontembare Leven'  twee jaar ononderbroken toneel in en over de stad aan het begin van de 21ste eeuw. We kampeerden op een klein plein, sloegen onze tenten op in een oud park, gingen in de leraarskamer wonen van een klein schooltje, hadden lange gesprekken met een Marokkaan van op een andere planeet. Dat resulteerde in acht spectaculaire toneelstukken, of Revues zoals wij ze hebben genoemd. Over verdwijnpaaltjes der trams die maar niet willen verdwijnen. Over kwade Polen op een bank. Over een oude school vol nieuwe kinderen. Over een wachtzaal vol doden. Over onszelf veilig in ons huis. 
 
Met 'De Ontembare Stad' brachten we verslag uit van deze tocht. Aan de hand van fragmenten uit de verschillende Revuevoorstellingen werd het verhaal verteld van een stad in permanente en soms zelfs onrustwekkende verandering. Hoe we die verandering eerst alleen maar voelden, hoe we dat op een nacht ook werkelijk zagen, hoe we dat vervolgens met toneelstukken zijn gaan onderzoeken. Met deze theatrale spreekbeurt maakten we de staat op van de hedendaagse stad, trachtten we de uitdagingen voor de toekomst te benoemen en zingen en passant de lof van een stad die we ondanks alles de laatste jaren nog een tikske liever zijn gaan zien.

Na de laatste 'voorstelling' van de Ontembare Stad op de Antwerpse Kleppers (Bourlaschouwburg) in 2013 gingen we nog voor een Grande Finale: we brachten 178 verschillende nationaliteiten samen op scène.

'De Ontembare Stad' is de afsluiter van de legendarische toneelreeks 'Revue van het Ontembare Leven' waarin het MartHa!tentatief op zoek gaat naar de moderne verhalen in de stad aan het begin van de 21ste eeuw. 'Revue van het Ontembare Leven' is een aaneenschakeling van losse toneelstukken die samen een nieuw geheel vormen. Met als schitterend doel het veelkantig universum van de moderne stad — voor even — tastbaar te maken.

In drie jaar tijd realiseerde het MartHa!tentatief zo 8 TONEELSTUKKEN:
revue #1 'De Vernissage'
revue #2 'De Bus' van Bad Van Marie
revue #3 'De Groenstraat'
revue #4 Bang',
revue #5 'Polen op zondag'
revue #6 'OPUSXX op het Sint-Jansplein' van Theater Zuidpool
revue #7 'Aangespoeld coproductie met Theater Froefroe
revue #8 '13 1/2' coproductie met DeTijd

1 THEATRALE LEZING: 'De Ontembare Stad'
1 BLOG: 'Kroniek van het Ontembare Leven'
1 FEESTAVOND: 'Revueavond'

speellijst

We speelden 'De Ontembare Stad' eerst voor 3000 ambtenaren van de Stad Antwerpen in het voorjaar van 2012, in het najaar trokken we op tournee langsheen de Culturele Centra om dan in februari 2013 in de Antwerpse Kleppers op spectaculaire wijze een laatste keer te spelen.

Credits 

een voorstelling van Bart Van Nuffelen, Johan Petit, Tim Clement, Xuan Nguyen en het gehele & voltallige MartHa!tenatief

Afbeeldingen 
Video 
Facebook icon
Twitter icon
terug naar boven