MartHakameraad: de speech

MartHakameraad: de speech

13/10/2016, De Roma Borgerhout

Dames en heren, wij zijn fier. Fier omdat wij hier op dit podium staan, fier omdat jullie hier zijn. Als wij vandaag twintig jaar bestaan, ligt dat niet alleen aan onszelf — wij hebben gedurende die 20 jaar al die toneelstukken gemaakt — maar ook en vooral aan jullie: als jullie niet naar ons waren blijven komen kijken, dan waren wij er vandaag niet meer geweest. En daarom dus: Merci!

Maar wij staan hier vandaag niet enkel om het verleden vieren, wij staan hier ook omdat wij verder willen. 

Elke keer wanneer wij een toneelstuk maken, kost dat geld. En het kan raar klinken, maar ondanks het feit dat jullie elke keer zo massaal komenl kijken, toch kosten onze toneelstukken meer dan ze opbrengen. En dat is eigenlijk geen probleem: daarom worden wij gesubsidieerd.

Maar: een jaar geleden dienden we een nieuw subsidiedossier in. En dat dossier werd door de theatercommissie beoordeeld —en daar waren wij zéér blij mee — als zijnde ‘zeer goed’. Toch, ondanks die ZeerGoed op ons rapport, kende de minister ons een pak minder geld toe dan de commissie in eerste instantie adviseerde. Met als triest gevolg dat wij de komende seizoenen drastisch moeten besparen en we een aantal projecten noodgedwongen moeten schrappen.

Maar. U kent ons: wij laten ons op zo’n moment niet doen. En dus zijn wij beginnen nadenken: geld. Wij hebben geld nodig: hoe gaan wij dat doen?

Als ge in de theatersector extra geld wil vinden, kunt ge drie dingen doen: ofwel minder repeteren en uw acteurs minder betalen; ofwel musicalticketprijzen beginnen vragen – a rato van 30-40 euro per kaartje - en vervolgens hopen dat jullie toch nog blijven komen; ofwel — want dat is de nieuwe mode — doet ge aan crowdfunding.  

Dat laaste idee was veruit het interessantste vonden wij. En dus gingen de madammen op onze bureau de ene na de andere crowdfundingcursus volgen. En na vergelijkend onderzoek bleek dat het allerbelangrijkste bij een goede crowdfundingsactie 'de return' is.  

En dan zijn wij gelijk zot beginnen brainstormen. En wij kwamen op ideeën zoals: 'Als de mensen 25 euro geven, krijgen ze een MartHa-almanak met al onze nieuwe toneelstukken op. Voor 50 euro, krijgt ge die almanak en nodigen wij u uit voor al onze premières. Voor 100 euro krijgt ge die almanak, moogt ge naar al onze premières komen, en organiseren wij een jaarlijkse MartHafeestbarbecue." Zo altijd maar meer: “Voor 500 euro komen wij u persoonlijk bedanken en krijgde van iedereen van de MartHa's een gehandtekende foto. Voor 1500 euro komen wij in uwe living of op uw bedrijf spelen en voor 2500 euro blijven wij die avond zelfs bij u slapen en maken wij de volgende dag ontbijt en doen wij, als ge dat wilt, het gras af.'

Maar. Na een tijd kregen wij door dat als ge dat echt goed wilt doen, dat ge dan heel veel tijd en moeite in die return moet steken. En dat wij dat met ons klein gezelschapje niet geregeld kregen.

Nu al steken wij bijna alle tijd die wij hebben in het schrijven van dossiers, liggen wij met Jan en alleman te vergaderen en zijn wij heel de tijd van alles aan het regelen.

Als wij dan ook nog eens heel de tijd moeten returnen en returnen. Dat gaat niet. Wij moeten toneel maken. Dáár moeten wij onze tijd in steken. En toen hebben wij beslist. Wij gaan dat crowdfundingding niet doen.

Wij hebben iets anders bedacht. Dames en heren, wij presenteren u: 

De MartHakameraad.

Vanaf vandaag kan u officieel onze kameraad worden. U geeft ons, afhankelijk van uw inkomen — wij zijn namelijk een progressief gezelschap dat gelooft in herverdeling op maat — een bedrag naar keuze. U geeft zoveel of zo weinig als u zelf wilt. In ruil krijgt u van ons een persoonlijke en genummerde MartHakameraadkaart. En bent u gedurende een vol jaar onze kameraad.

In ruil voor uw geld en uw kameraadschap, maken wij dan toneelstukken. En we geven het toe, u krijgt niet heel veel, maar toneel maken is nu eenmaal het beste wat wij in huis hebben.

Wilt u ook MartHakameraad worden?

Vul dan hier uw gegevens in en stort een bedrag naar keuze op BE897755 9269 5885 met vermelding van uw naam én adres.

Van zodra het geld op onze rekening staat, sturen wij u uw persoonlijke en genummerde MartHakameraadkaart op en bent u een jaar lang onze kameraad. 

Wilt u een MartHakameraadschap cadeau doen aan uw vrienden en familie ? Vul dan hun gegevens in, stort het geld en wij zorgen voor een fijne verrassing, al dan niet met een boodschap van u erbij!

Facebook icon
Twitter icon
terug naar boven